4 veckor sedan nyckelbensfraktur, tre veckor till IRONMAN

Idag är det fyra veckor, 28 dagar, sedan jag bröt nyckelbenet under Vansbro Triathlon. Tyvärr är det bara tre veckor kvar till Ironman i Kalmar. Kommer ekvationen att gå ihop?

Rehabgruppen 🙂

Jag har nu varit tillbaka i cykelsadeln i 10 dagar. Då jag inte kunnat träna något annat, samt att jag är ledig, så har det blivit ganska många mil. Femtioåtta stycken faktiskt. Det är naturligtvis bra.
Igår kände jag mig så pass bra så att jag även tog ett löppass. Dryga sex km i mycket lugnt tempo tillsammans med några löparkompisar i klubben.

Dagens cykling

Cyklingen går bra, det gör lite ont att gå ned i bågen och efter några timmar gör det ont att gå upp ur den. Själva cyklingen går fint. I början gjorde varje grop eller broskarv helvetiskt ont, nu går de riktigt fint. Jag känner att jag kan fortsätta med detta utan problem.
Första löpturen gick också bra. Ingen smärta i nyckelbenet eller omedelbart runt frakturen. Däremot kompenserar jag lite och springer med vänsteraxeln högre upp än den högra. Detta orsakade lite konstiga muskelsmärtor på andra ställen. Jag måste  självklart se till att jag inte springer snett. Jag får inte lägga mig till med en konstig löpstil.
Simningen är fortfarande långt borta. Jag kan ta ett långsamt simtag när jag står på land. Men att ta några tusen i vattnet känns helt omöjligt. Jag har bestämt mig för att vänta tills efter uppföljningsröntgen, om åtta dagar, innan jag testar.

Självklart läser jag mycket om rehab och läketid om nyckelbensfraktur. Nätet är fantastiskt! Desto mer jag gräver mig ned i det desto mer förvånande är min läkares rekommendation. Hon sade att jag skulle använda slynga i fem veckor och inte göra någon rehab under denna tid. Medan majoriteten av läkar- och rehabsiterna talar om rehab så fort som man klarar av det på grund av smärtan.
Quote
Behandlingstiden i slynga ska vara så kort som möjligt, normalt en till två veckor, barn behandlas under kortare tid än vuxna. Slyngan ska bara användas vid behov och det är viktigt att börja rörelseträna direkt.
Unquote
Jag kan inte påstå att jag tycker det jag gör är normalt eller enligt någon läkares ordination. Men helt djävla galet verkar det inte heller. Kanske det kan gå med ett IronMan sju veckor efter en nyckelbensfraktur, det kan väl inte vara för mycket begärt?

Idag kändes det lite extra av att inte kunna vara med i gänget. De andra körde ett tränings halvIronman. Jag kunde bara vara med på cyklingen. Dock var det himla kul. Starkt av de andra att genomföra hela passet. Gissar att de är lite möra nu? Tack till Stenvallarna som ordnade allt.

Så korthet så går det framåt. Jag är nu mer optimistisk om ett genomförande av IM än förra veckan. Men allt handlar om simningen. Kommer det att gå att crawla 3800 meter den 19:de augusti?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.