Läkare och sjukgymnast gav mig ”GO” till Ironman trots nyckelbensfrakturen

Riktigt bra nyheter i veckan!

Röntgade nyckelbenet och träffade en läkare i måndags.

Nyckelbenet läker bra. Självklart är det inte 100% läkt, men trots att jag tränat relativt hårt, så fungerar läkeprocessen fint. När Dr Petersson och jag tittat på röntgenbilden, och jag insåg att jag inte förstört någonting, så berättade jag att jag gjort precis tvärtom mot vad den förra läkaren beordrade mig. Vi skrattade gemensamt åt förra läkarens råd. Dr Petersson var extremt förstående, och lite imponerad när jag förklarade hur mycket jag tränat, trots frakturen, de sista veckorna, 12 mil cykling samma dag, löpartävling på 24 km i helgen och så vidare.
Hon sade naturligtvis inte att det kommer att gå bra, hon kunde självklart inte lova att jag inte förstör något om jag simmar 3 800 meter den 19:de augusti. Men hon såg inte att det var någon stor risk att jag förstör något. Bara jag lyssnar på min kropp. Just det är i för sig inte min bästa gren.
Jag svävade som på moln när jag gick därifrån. 🙂

Träffade en sjukgymnast i torsdags

Ny rehabövning

Lite lustigt att jag bokade mötet redan i maj. Träffade den sjukgymnast som jag träffat varje månad i ett år för min högra axel, Maria (Mia) Werin. Detta besök skulle vara det sista och sedan skulle jag förklaras vara frisk. Jag började med att säga ”change of plan”.
Förklarade bakgrunden och först tittade hon på mig som om jag var en fullständig idiot. Både att jag sprang Vansbro triathlon med brutet nyckelben, men också att jag inbillade mig att jag ska köra IronMan om en vecka. Fördelen med att träffa proffs, som Mia, är att hon har sett allt. Hon var själv elitidrottsman och träffar sådana som jag varje dag. Inga jämförelser i övrigt, men atleter av den kategorin är dedikerade, de gör saker som andra tycker är omöjliga. När hon väl accepterat tanken, tittat på min skuldra och sett min rörlighet. Så började vi diskutera lösningar och rehab övningar.

Eftersom min första läkare sade att jag skulle ha armen i slynga i fem veckor, och inte göra någon rehab alls under denna tid, så har jag inte haft några professionella tips eller rekommendationer om rehab övningar. Dock är jag bra på att googla och är rimligt källkritisk. Så jag har i snart tre veckor kört enligt denna youtube instruktion.  Rehabövningar på Youtube

De första gångerna kunde jag bara göra några få övningar varje gång, det gjorde så väldigt ont. De sista två veckorna gör jag de fyra övningarna 3 x 15 i varje omgång. Sedan gör jag detta fyra gånger per dag. Det gör fortfarande ont, men det är ju tanken, tvinga musklerna tillbaka till rörlighet. Mia tittade lite strängt på mig när jag förklarade var jag fått övningarna ifrån, men när jag visade dem så godkändes de. Hon ändrade på en och lade till ytterligare två. Jag passade på att köpa ett hårdare band för att kunna göra övningarna tuffare, har nu gott om rehabprylar…
Jag har nu 7 dagar kvar att göra rehab på. Jag lovar, jag kommer att vara extremt plikttrogen.

Efter läkarbesöket, sjukgymnastbesöket är det bara en sak kvar att vara nervös för. I morgon ska jag krångla på mig våtdräkten och provsimma. Kanske 500 eller 1000 meter. Det handlar inte om att träna, det handlar om att testa. Första passet sedan olyckan den 1a juli.
Om det går bra; inte för ont, armen går att lyfta till ett crawltag, då kommer jag stå på startlinjen om mindre en vecka.

Lyckas jag få till det, och genomföra IronMan, trots det brutna nyckelbenet, då blir till och med jag själv imponerad av mig. Och det händer inte så ofta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.