Löpsäsongen blir störd av all snö

Vasaloppet är avklarat och jag kan nu på riktigt fokusera på årets mål, springa Stockholm maraton sub 3:15. Det är ett tufft mål för mig, mitt personbästa på maraton är 3:24, detta var på en plattare bana än Stockholm.
Redan någon vecka efter Ironman i augusti förra året började jag fokusera och träna för detta. Målet var att springa 60 km per vecka. Fart var underordnat, mängd det viktiga under hela vintersäsongen. Jag har lyckats 16 veckor och misslyckats 12 veckor. De veckor jag misslyckats har delvis berott på tävlingar som Budapest Marathon och Vasaloppet. Någon vecka var jag sjuk, men ibland hinner jag helt enkelt inte. Snittet har ändå blivit 57,5 km per vecka, så ganska duktig har jag varit.

Tanken var också att börja lägga in fart- och intervallpass från och med denna vecka, efter vasaloppet. Men det har inte gått. Det har snöat otroligt mycket och idag ligger det över 10 cm tung blötsnö där ute. Inte något underlag man springer i 4:15-tempo direkt.
Detta kommer påverka premiärmilen som det nu bara är två veckor kvar till. Jag lär inte slå förra årets tid på 41:07 om jag inte får några fartpass i kroppen. Skulle köra intervaller på hotellgymmet i Åbo i tisdags morse. Men när jag kom in på det tidigt på morgon visade det sig att en fet Finne hade prenumeration på det enda löpbandet som fanns på gymmet. Han gick på det i över en timme. Varför kunde han inte gå utomhus så jag kunde få mitt pass?

I dag söndag körde jag ett långpass med Strängnäs löparklubb. 30 km i tufft underlag med snittfart på 5:17-tempo. Pulsa i 10 cm tung blötsnö, korta sträckor på ren asfalt, mest på ihop packad snö som höll på att lösa upp sig i tövädret. På detta underlag slår man inga PB, men väldigt bra träning blev det.

Lördagskvällen hade vi en träff hos Stenvallarna. Vi lade upp planering för årets tävlingar.
Premiärmilen, Örebro halvmaraton, Stockholms Maraton, Vätternrundan, Vansbro simning, Vasaloppet på MTB och Ultravasan, SM i medeldistans i Tjörn, Lidingöloppet, Marathon i Venedig. Tror vi pratade om Gävle Tri också?
Till min stora besvikelse kommer jag missa Göteborgsvarvet. Min mamma hade den dåliga smaken att lägga firandet av sin 80-års dag just den lördagen. Löpargänget har bokat lägenhet och jag hade köpt startplats. Jag kommer missa en kul helg där. Men så är det ibland.
Återigen en bra träningsvecka med nära 10 timmars träning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.