Periodisering

För ett par år sedan, när jag egentligen tränade lika mycket som idag, kanske 450 timmar per år. Körde jag hårt, 10 – 12 timmar per vecka. Och höll på så tills att arbetetsresor eller någon sjukdom tvingade mig att ta det lugnt en vecka. Tvingande periodisering kan vi lite fint kalla det 🙂
Men jag lyckas planera mitt liv så bra att jag får till 10 timmar varje vecka trots alla mina resdagar. Jag har inte varit förkyld eller haft skador på säkert över ett år. Då måste jag tvinga mig till vilovecka. Kroppen måste få återhämta sig, men oj vad svårt det är! Jag vill bara träna.

En jobbresa till Kalmar och sedan en långweekend i Tel Aviv & Jerusalem med Anna, gav mig möjligheten att hålla ned träningsvolymen till under fem timmar. 50 procent mot normalt. Ger mig själv Kudos!
Kul ställe förresten, Israel alltså. Rekommenderar det varmt. Väldigt annorlunda resmål.

Varvetmilen i Danderyd/Enebyberg

Innan vi åkte till Israel så agerade jag pacer till Anna på varvetmilen i Danderyd. Annan behövde komma under 48:58 för att få en bättre startgrupp i Göteborgsvarvet. Att vara pacer var jätteroligt, sprang och peppade, körde High-five och var allmänt jobbig. De sista fem km svarade Anna inte på tilltal, men hon fixade 48:46 och hon slipper nu springa sicksack runt alla de som går i de stora sponsorgrupperna.
Förutom att jag peppade Anna så kom det fram fyra stycken efter målgång som tackade för hjälpen

Man kan ju tro att man ska känna sig stark som en björn efter att ha vilat musklerna lite, att all träning skulle kännas busenkel. Men så var det inte alls. Veckan som följde, med 12,5 timmars träning var tung.
Ett pass är värt att nämna. Tegen och jag körde ett pass på torsdagskvällen.
5 km i 5:15-tempo, 3 km i 4:10-tempo, 1 km i 5:30-tempo, 3 km i 4:15-tempo, 3 km nedjogg
Efter sista farthöjningen var jag rejält sliten. Visserligen hade jag kört 4 x 6 minuter cykelintervaller dagen innan, men det förklarar ändå inte riktigt varför det var så tungt. Dessutom hade jag riktigt ont i vaderna, så ont så att jag tog vilodag på fredagen.


Nu är det ny vecka, påskledighet och dessutom värmebölja på ingång. Det blir nog en del cyklande

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.