Race Report Lidingöloppet

20160924_120438Så var det gjort igen. Lidingöloppet, det mytomspunna som sägs vara tyngre än ett Stockholms marathon.

Vi var nio stycken från Strängnäs Löparklubb som träffades på löparbanan utanför nummerlappsutdelningen på Lidingö. Som alltid var det lite kaotiskt att köra de sista kilometrarna och hitta parkering. Dock hade vi gott om tid och allt löste sig till det bästa. Tegen, Jenny, Sofia, Alexandersson, Waldebrink, Magnus, Abbe, Sebbe och jag själv. Tony var tvungen att lämna WO då någon släkting skulle dopas just idag. Konstig prioritering och planering tycker jag?

Torrt och dammigt i årets LL
Torrt och dammigt i årets LL

Vi var alla i startgrupp tre. Lidingöloppets organisation var flexibla nog att hjälpa till att flytta oss till samma startgrupp när slumpen eller tidigare resultat gjorde att vi hamnade i olika. Tack för det LL. Vi hade alla måltider mellan 2,5 till tre timmar. det vill säga 5:00 till 6:00-tempo. Jag sprang på 2:42 förra året och ville gärna putsa det med några minuter, helst ned till under 2:30, men det känndes kanske inte helt realistiskt.  Jag har känt av mitt högra knä lite sedan Vemdalen, löparknä, så jag hade en oro över det.

45 minuter innan start lämnade vi in väskorna och gick upp mot start. Molnen hade spruckit upp och det blev riktigt varmt när solen kom fram. Kortbyxor och SLK T-shirt fick bli dagens race kit. Vi kom upp till startfållan 10 minuter innan start och knödde oss fram till andra startled.
Startskottet gick och vi fick börja springa. Jag kom bort från mina vänner direkt, senare berättade de att jag helt enkelt sprang för fort, de tog det lugnare. Jag sprang på lite fortare än planerat för att slippa hamna i köerna som brukar bli, slippa springa om så många löpare. Men det visade sig att det var onödigt, det torra underlaget gjorde att man kunde springa på lite bredare stigar, man kunde springa på sidan. Så det blev aldrig några köer, mycket folk, visst, men inga köer.

Första milen gick fint. Jag sprang på i de relativt platta avsnitten. Jag snittade första milen på 49:26, precis enligt plan. Vid 14 km kom Waldebring o Tegen ikapp mig. Slutet av andra milen är kuperad och jobbig. Där någonstans tappade vi Waldebring. Jag o Tegen sprang ihop nästan hela vägen fram till Abborrbacken vid 25 km. Mitt snitttempo fram dit låg på 5:06. Något för långsamt, speciellt som jag hade två tuffa backar framför mig.
20160924_160458Tyvärr började jag få krampkänningar i övre delen av vaderna så jag kunde helt enkelt inte ta i. Att jag gick uppför abborrbacken var självklart. Började springa direkt där det inte var jättebrant igen. Men hela sträckan fram till målet gick det långsamt. Låg nu på 5:45-tempo, jag var inte sjukt trött, det gjorde mest ont i vaderna. Så fort jag tog i lite mer så krampade det till och jag var tvungen att sänka igen. Uppför var värst, nedför släppte krampen lite. Råkade jag trampa lite snett och rycka till så krampade det mer.
Allt har ju som bekant en ände, snart kom 2 km skylten och så även 1 km. Målracan på gärdet är platt. Normalt brukar jag spurta, men det gick inte alls. Fördelen med krampen var att jag inte var dödens trött när jag kom i mål. Att jag de sista fem km tvingats ta det lite lugnare gjorde att jag inte var helt slutkörd. Tiden blev 2:34:10. Det gav en 2059:de placering av 15 433 som tog sig i mål. En sänkning av personbästa med nästan åtta minuter. Det är jag vara mycket nöjd med. Målet att komma under 2:30 sparar jag tills nästa år.

 

20160924_214430Senare på kvällen hade jag bjudit hem de närmsta i löparklubben. Tror vi var 12 styckna som satt o snackade träning och andra av livets väsentligheter fram till klockan ett på natten.
En riktigt bra lördag helt enkelt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.