Tankar och tips inför maraton på lördag

Jag blev uppmanad av en kompis i löparklubben att delge mina erfarenheter till de av Er som inte sprungit maran tidigare, till de som kanske börjar bli riktigt nervösa. Jag är inte världens mest erfarna, men jag har gjort min beskärda del av misstag och framgångar, så något litet korn av vishet kan det finnas i mina tankar/ord.

Träning sista veckan

All träning som kommer att påverka resultatet på lördag är redan gjort. Det enda du kan göra är att träna för mycket och förstöra resultatet. Jag sprang en mil i går, måndag. Jag kommer ta en lugn tur på 5 – 6 km på onsdag och en promenad på fredag. Jag kunde springa några km på fredag istället för promenaden eller lagt in några fartökningar på onsdag, det spelar ingen roll. Våga vila, ta det lugnt, få en positiv känsla i kroppen.
Vad du än gör, träna inte för mycket de sista dagarna, varken löpning eller någon annan sport!

Banprofil

 

 

Kost de sista dagarna

Förutom den självklara anledningen med att minska träningen de sista veckorna så är en av anledningarna att kroppen ska fylla på energidepåerna. Du kommer behöva all energi du kan få i dig till på lördag. Det är absolut fel vecka att tänka på beach-18. Ät!
Jag vill inte heller ha problem med magen under loppet. Som ni vet är fibrer bra för magen, man mår bättre och får en bättre mage om man äter mat som innehåller fibrer. Men från och med torsdag är det slut på det. Din mage ska inte fungera optimalt på lördag, du vill gärna ha lite ”förstoppning” vara lite hårdare i magen. Jag slutar med morötter, äpplen, grovt bröd och andra fiberrik mat på torsdag och går över till rostbröd, formfranska och ”inga” grönsaker. Som alltid, ät inget konstigt, ät mat som du är van vid.

Vätska

Så här stark såg jag ut efter 25 km i Budapest i höstas

Allt tyder på att det kommer bli varmt på lördag. Förr var rekommendationen att dricka mycket mer än vanligt dagen före. Så säger inte vetenskapen längre. Drick gärna lite extra, men inte litervis. Däremot finns det en risk att du faktiskt generellt dricker för lite nu när det är varmt. Även om du dricker normalt så kan du vara ”uttorkad” och därmed måste du dricka mer.
Själv kommer jag dricka en liter sportdryck ons, tors och fredag em. Både för att se till att jag får i min vätska men också för att fylla på energidepåerna.

 

Tävlingsdagen

Äntligen dags. Alla kläder ligger framlagda och väskan med ombyte är packad. Förhoppningsvis vaknar du utvilad och taggad.
Ät frukost som vanligt med mat som du är van vid och var ute i god tid. Det är huvudreglerna. Du kan inte göra så mycket annat. Jag kommer att fylla ett par flaskor med vatten och sportdryck för att dricka på vägen in. Återigen, var på plats i god tid. Vi från Strängnäs löparklubb samlas på konstgräset på Östermalms IP för gruppfoto. Du kommer att se vår blåa beachflagga.
Där hjälps vi åt att lugna ned stressade vänner, diskutera vätskekontroller, skavsårsplåster, kmtider, träning som borde ha skett, ursäkter och andra viktiga saker.

Efter startskottet

Vi går till startfållan typ en kvart innan start. Ingen mening att stå i värmen för länge. Jag kommer ha med min en gel som jag kommer att äta då.
Startskottet och vi får äntligen börja springa. Ta det lugnt. Du hinner bli trött. Ingen ide att slösa energi på att springa slalom. Det kommer att luckras upp.
Jag kommer ha gel med mig som jag kommer att äta regelbundet. Jag kommer att stanna på varje vätskestation, var femte km, och dricka. Mest sportdryck, men kanske även vatten. Är det så varmt som jag befarar kommer jag ta två muggar. Dricka sportdrycken och hälla vattnet över huvudet, på varje kontroll.

Som vi alla vet så börjar maran efter tre mil. Om det blir så varmt som prognoserna säger kommer det vara ännu mer sant i år. Om du inte har intagit energi och vätska kommer det bli tuffare än vanligt. Om du har misslyckats med det då, kommer det bli en riktigt tuff avslutning. Utsatt dig inte för det. Börja dricka och ta in energi redan på första kontrollen. Det är värt de extra sekunderna stoppet tar.

Slutligen. Fundera redan nu på varför du utsätter dig för detta. När du blir trött och hjärnan kokar behöver du detta svar för att orka fortsätta. Självklart kommer du att ta dig i mål. Vi samlas igen på ÖIP för eftersnack och påfyllnad av vätska och energi.
Jag kommer bli kul och jag kommer att ha roligt. Se till att du också får det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.