Tankar om Göteborgsvarvet

Och så kommer årets första riktiga tävling. Göteborgsvarvet med 64 000 anmälda löpare. Jag startar i startgrupp fem av 25 klockan 13:22. Mitt startnummer är 7726 och jag startar precis efter gruppen ”alla lopp” d.v.s. de som sprungit alla 36 Göteborgsvarven, gissar att de inte är så många?

Touren II
SLK deltagare på Strängnästouren del II

Jag har haft en bra sista träningsvecka och uppladdningen har gått som planerat. Simmade 2000 meter på måndagskvällen, cyklade 6 mil på tisdagen och ställde upp i den andra etappen av Strängnästouren på onsdagskvällen. En fem kilometerstävling som jag sprang i exakt 4:00-tempo, faktiskt lite snabbare än vad jag trott och vågat hoppas på. Torsdag och fredag i princip ingen träning, ett kort trailpass och sedan promenader, mest för att få lite frisk luft. Bra uppladdning alltså, inget att skylla på.

Då är den stora frågan vad jag ska sikta på för tid på lördag? Jag har sprungit 726 km i år, detta borde borga för någon sorts ork och fart. Det känns som att det borde gå med att starta i 4:30-tempo. Kommer jag då hålla hela vägen ut? 21 km är ganska långt även om det inte är något Maraton. Skulle jag klara detta tempo hela vägen blir totaltiden 1h 35 min vilket är en mycket bra tid för mig.
Göteborgsvarvet är relativt platt förutom tre större backar. Första backen är inne i Slottsskogen, redan efter två km. Den andra är Älvsborgsbron, backen upp till krönet startar efter 4 km och backen är ca 1700 meter med 40 meters höjdskillnad. Ganska tufft, men tack och lov i början av loppet. Slutligen Götaälvbron, backen till krönet börjar 13 km in i loppet, den är bara 700 meter lång, men brant. Därefter är banan i princip platt.
Banprofil

Vi är fem killar som åker ned och ska göra Göteborg. Tyvärr verkar det som att det bara blir tre av oss som ska springa. Agge, Mattias och jag själv. Tony och Tegen skippar pga skador och extremt dålig startgrupplacering. Lite tråkigt, men det innebär dock att vi som springer får publik, och kanske blir bjudna på bira på Avenyn? Det är några till från Strängnäs Löparklubb som kommer vara på plats på startlinjen, men de väljer att åka dit med andra vänner eller sina familjer. Förstår inte hur de kan välja så fel?

Nu när jag skriver detta är det 24 timmar kvar till start. Under själva tävlingen kommer jag, som vanligt, fundera över varför jag utsätter mig för detta. Det kommer göra ont, jag kommer få slita och jag kommer svära över att jag inte kan vara mer som en vanlig ”Svensson” och sitta hemma i soffan och käka chips? Jag kommer även sucka över min hybris i och med att jag publicerar detta inlägg, att förutspå min sluttid, korkat.
Men efter målgång kommer det kännas otroligt skönt och då börjar den egentliga anledningen till att vi åkte till Göteborg, en anledning till att festa och umgås med bra vänner.

2 thoughts on “Tankar om Göteborgsvarvet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.