Racereport Stockholm Halvmarathon

Oj vad jag inte kände för tävling när jag vaknade på morgonen. Riktigt tuff arbetsvecka med mycket resor och intensiva dagar. Somnade sent på fredagskvällen och blev väckt av sms två gånger under natten, av exet som undrade om jag sett till vår yngsta son. Kanske inte den bästa uppladdningen.

Peo, Magnus, Maria, Tegen, jag på knä, Tony & Walde

Jaja, vid 14-tiden träffade jag vännerna inne vid Kungsträdgården. Vi hämtade nummerlapparna tillsammans och satte oss på gräset och softade ett tag. Skyltmannen, som börjar känna igen oss, kom fram och hälsade på oss. Min Anna kom förbi och önskade oss lycka till.
Tegen, Walde och jag som skulle starta i första startgrupp gick iväg, efter lite uppvärmning så var det dags. Vi stod långt fram, lite väl långt fram för min smak. Trodde min sluttid skulle hamna runt 1:35 och det är inte så roligt att bli omsprungen av massa löpare de första kilometerna.

Startskottet gick och Walde rann iväg direkt. Jag och Tegen slog följe de första km. Snart så var han också före mig men jag hängde på hans rygg ett tag. De första fem km gick i 4:13-tempo.
För mig var det uppenbart att jag inte skulle kunna hålla detta tempo. Försökte sänka flera gången men drogs med av alla andra starka löpare. Pratade med några löpare men ingen verkade så pratsugen. Kungsholmen är förvånansvärt backigt. Men nere på Norrmälarstrand är det platt och fint. De kommande fem km gick i 4:18-tempo vilket kändes mer realistisk. Backen ned efter Stadshuset var skön och utanför Sheraton stod Anna med sina båda barn, och hejade.

Slussen, upp för backen och upp på söder. Fortsatte att försöka ligga runt 4:20-tempo men tappade lite i uppförsbackarna. Gick snabbare ned för backen mot Södermälarstrand. Mellan 10 och 15 km låg jag 4:21-tempo och började tycka att det var riktigt jobbigt.
Långa backen i Tantolunden är alltid jobbig. Tappade fart här, men försökte bita ihop. Höll 4:25-tempo fram till 20 km och ökade till 4:08-tempo sista km in till målet.

1:32:47, Nytt personbästa på halvmaratondistansen med ca 45 sekunder. Som alltid känns det efteråt som att man kunde ha gjort det lite snabbare, bitit i hop och inte låta negativa tankar slå igenom. Men jag måste vara nöjd, PB är PB, och detta var ingen viktig tävling för mig. Sprang inte ens i mitt egna namn.
Mina närmsta vänner gjorde också väl ifrån sig, Tegen fixade ett fantastiskt PB på 1:26:42, Walde klarade också nytt PB på 1:27:02. Peo, Maria och Tony var också väldigt nöjda efter målgång med bra tider.

Som alltid fascineras jag över hur många bra löpare det finns.
Jag kom på 548 plats av typ 10 000 löpare. I min åldersgrupp kom jag på 42a plats av 747 löpare, Topp 5 procent. Otroligt häftigt att det finns 41 löpare mellan 50 – 55 år som är snabbare än mig 🙂 Det betyder att jag också kan bli snabbare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.