Velodromcykling

Fick en helt otippat julklapp av min kärlek Anna. En introduktionskurs till Velodromcykling!

I Sverige finns bara en velodrom att cykla i. Den ligger i Falun och ingår i ett idrottsgymnasium som ligger där. En Velodrom som man tävlar i är 240 meter lång, den i Falun är bara 190. Det betyder att kurvorna blir lite snävare och lutningen i velodromen lite mer. Hela 50 grader!

Lutningen syns bra när vi lutar cyklarna mot velodromen efter avslutat cykling

Instruktören var otroligt pedagogisk under hela kursen. Det började med lite teori och rätt snart var vi nere i velodromen med lånecyklar för att lära oss cykla med fast nav, inga växlar och inga bromsar. Bromsarna saknade man inte riktigt, vi lärde oss snart att broms genom att trycka i mot med pedalerna. Men att ha fast nav var en utmaning. Inte minst när man skulle klick i sig i tramporna.

Först fick vi cykla på platten,sedan på nedre delen och efter någon timme på övre delen med växling. Vi var nog alla glada att vi var ensamma i velodromen. Det var ovant och alla höll krampaktigt i styret i kurvorna.
Tempot var högt, varje varv skulle ta mellan 19 och 20 sekunder. Något varv cyklade vi för fort, som snabbast 17,2 sekunder, då var det svinjobbigt.
När någon av de andra drog tappade vi för mycket fart, så när han växlade ut, uppåt ur velodromen, välte han till och kanade ned mot velodromens botten med brännsår som följd.
Men trots detta rekommenderar jag alla cyklister att testa. Väldigt kul och annorlunda.

Lade ut en film på Instagram där man kan se mig först av fyra där jag i första kurvan växlar ut åt höger, uppåt i velodromen, och släpper fram de tre bakom mig.
https://www.instagram.com/p/B66DjGwDOXE/

I övrig så kan jag bara konstatera att vara ledig en längre tid, Hinna träna två pass per dag och samtidigt hinna äta, vila och umgås med familj och vänner. Det är riktigt bra!
Kanske jag ska satsa på en elitkarriär? Någon som vi satsa på en halvkass 52-årig tiathlet 😉

Säsongspremiär med kajaken

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.