Hur ska jag bli en snabbare cyklist?

I min Ironman satsning har jag ett viktigt delmål. Jag vill bli snabbare cyklist. Visst, jag vill genomföra simningen och löpningen lite snabbare också, och jag kommer förmodligen att göra det tack vare den ökade träningsmängden. Men det är på cyklingen som den stora tidsbesparingen går att göra.

mil per år 2011 – 2017

I Maastricht cyklade jag de 180 km på 6:18 det gav en snittfart på 28,9 km /h. Jag vill i år nå 31 km/h, detta skulle ge en tid på 5:45, en besparing på en halvtimme. Detta behöver jag om jag ska lyckas med målet sub 11.
Jag ökade min totala cyklingen till 310 mil förra året. Hittills i år har jag fått ihop närmare 190 mil. Klarar jag 20 mil per vecka fram till mitten augusti så får jag ihop 20 x 8v = 160 mil till. Så jag kommer få mer mil i benen inför IM i år, än jag fick hela förra året.

Om jag tittar på mina pass senaste veckorna och jämför dem med en liknande vecka i juni förra året så cyklar jag ett par km/h snabbare i år. Flera tempopass förra året låg på 27 eller möjligen 28 km/h. Denna och förra veckan låg alla mina tempopass över 30 km/h. Men jag ska ju upp lite till, hur ska jag göra?

T1 i Mariefred Triathlon 2016

Gissar att det är som med cykling som med löpning. Mängden mil i benen gör stor skillnad? Bra, jag ska cykla mer regelbundet nu när maraton är avklarat.
Har talat med två riktigt duktiga cyklister från Strängnäs Cykelklubb, Henrik Sandén och Conny Andersson. Henrik  sade först ”lägg på dig 20 kg”, men sedan gav han ett lite mer genomförbart tips, backpass. Jag har hitintills aldrig kört ett fokuserat backpass på cykel.
Conny svarade citat Troligen kör du för mycket ”mellanmjölk”. Lugna distanspass blandat med kortare fartpass där kroppen vänjer sig vid högre hastighet. Trimma sittställning och jobba med rundtramp är såklart också viktigt. Vi kanske ska träffas någon kväll och känna lite på fartintervaller? Slut citat
Sittställningen har jag ordnat tycker jag, det andra han skriver om har jag inte gjort alls. Självklart tackade jag jag ja till hans erbjudande och hoppas få till ett gemensamt pass i veckan.
Det ser ut som att det blir några tuffa cykelveckor framför mig. Det ser jag fram mot!

Slutligen, Alexandersson, Jenny, Sebbe, Per Sandberg, Lagerman, Syrran, kusin Anna-Karin lycka till med Vätternrundan. Några av er kommer snart i mål, några av Er har just startat. Vädret är verkligen med Er denna gång, se till att njut av det.
Själv ska jag förbereda min egna 50-årsfest.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.