Race Report Premiärmilen

Årets första tävling är avklarad. Målet var tydligt, slå personbästa och förhoppningsvis komma under 40 minuter på milen. Sub 40 minuter har länge varit en dröm, dock hade jag inte tänkt satsa på det detta år då det är långdistans som gäller. Personbästa innan igår var 41:37. Ett 2,5 år gammalt PB.

Som jag skrivit tidigare har jag inte kört många fartpass denna vinter. Det har varit ett kraftigt fokus på långpass. Men de sista två veckorna har jag kört två intervallpass, och de har känts otroligt bra. Så jag bestämde mig för 10 dagar sedan att jag skulle satsa på personbästa. Skulle det gå så var jag dessutom tvungen att toppa lite, dvs vila ett par dagar. Denna vecka blev det träningsvila onsdag och fredag. Märkligt, man tycker kroppen ska må bra då, men jag fick bara ont på en massa konstiga ställen.
Tävlingsdagen
Vaknade i vanlig tid strax innan sex. Satte på mig träningskläder och åt min vanliga vardagsfrukost med fil med banan och frön samt kaffe och mackor på det. Jag brukar köra rehab och lite rörlighetsövningar på kvällen. Men nu gjorde jag det på morgonen för att mjuka upp kroppen. 10 minuter foamroller på det, en kopp kaffe till, så var det dags att åka. Mattias Waldebring, Tegen, Stenvall och jag själv träffades 08:30. Tony var sjuk medan Magnus Z tog sig in till start för sig själv.

Vi kom dit i mycket god tid. Och parkerade precis vid startområdet. Hämta nummerlapp tog bara några minuter så vi tog en promenad för att kolla området. Halv 11 började vi värma upp meden två km löpning med några fartstegringar. Tillbaka till bilen för att ta av överdragskläderna. Jag valde till slut att springa med långa tights och långärmat underställ under T-shirten.

Start
Det var överraskande trångt i starten. Jag hade valt att starta i tävlingsklass. Som tävlingsledningens rekommendation var för alla som planerade att springa under 43 minuter. Första 500 meter gick för långsamt p.g.a. alla människor men efteråt, när jag jämförde upplevelsen med mina vänner, kunde jag konstatera att jag ändå hade tur, de hade det värre.
Första tre km gick väldigt bra. Låg precis på 4:00-tempo. De följande tre tappade jag totalt 18 sekunder mot 4:00-tempo. Sedan kom raset, jag tappade 10 + 19 + 17 sekunder mot 4:00-tempo mellan kilometrarna sju och nio. Den sista bet jag ihop och presterade på 3:54.
41:04 är personbästa med över 30 sekunder. Jag klarade av det med bara två intervallpass de sista månaderna så jag är nöjd. Väldigt nöjd till och med. Jag vet att jag har mer att ge, det sitter bara i huvudet. Jag måste lära mig att ta i även när hela min kropp skriker nej.  Sub 40 är nu inom räckhåll. Jag ser fram mot att komma dit.

 

På kvällen hade jag 10 träningskompisar hemma på middag. Då fick magmusklerna sin träning då jag skrattade så otroligt mycket. Jag är verkligen lyckligt lottad med så roliga vänner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.