Race report Strängnäs Halvmaraton

I går genomförde vi ”vår” Halvmaraton. Strängnäs löparklubb fick runt 40 personer som dök upp till start. Det var ytterligare 15 anmälda men jag gissar att de ångrade sig när de drog upp rullgardinen på morgonen. Det hade nämligen snöat hela natten och det var fem centimeter snö på marken.

tavlings-kansliSjälv så vaknade jag på stadshotellet i Västerås. Vi hade haft Julbord med företaget där jag arbetar, Thor Shipping & Transport, och jag sov över i Västerås. Respektive var också inbjudna så Viktoria var med. Julbordet var så där men sällskapet väldigt trevligt. Drack tre öl, två glas vin och en snaps. Lite för mycket för att springa ett halvmaraton, men jag tänkte att det får bli som det blir, när man är ny på jobbet är den sociala samvaron viktig. Och vara helt nykter är liksom inte riktigt min grej. Tävlingsmorgonen gick vi upp innan sex och stod först i ”kön” när frukostserveringen öppnade halvsju.

Oplogade vägar och försiktig bilkörning gjorde att det tog mer än en timme innan vi var hemma i Strängnäs. Ett snabbt byte till löparkläder, fylla på vattendunkar för vätskekontroller, packa ombyte, inte glömma medaljerna och alla säkerhetsnålarna till nummerlapparna, och lite annan packning. Så var jag på plats vid starten klockan nio, en timme innan start.

15419345_10206448315800401_342826469_o-1
Anders och Tony med tre km kvar till mål

Träffade först på brorsan Nils och Björn Sunesson – Keep on Running som brorsan hämtat upp för att han skulle hinna ta sig till start. Björn har sprungit 950 mil hittills i år!! Det är lite ”sjukt”, men otroligt imponerande. Efter lite snabbt välkomstsnack blev det till att sitta framför laptopen, ta i mot efteranmälningar och dela ut nummerlappar. Jag och Marcus Agge Lagerqvist skötte det ganska bra, om jag får säga det själv. En strid ström av löpare kom och det var säkert 15 efteranmälningar. Två personer räckte bra till arbetet. Ett stort tack till Viljan som lånade ut sin lokal.
Tio minuter innan start så påbjöd vi tystnad och jag berättade för löparna om banan och vad de kan förvänta sig. Jag blev sittande med kanslitjänst till några få minuter innan start. Hann bara knyta skorna ordentligt sedan gick starten.

Första två kilometrarna är utför, så de gick fort. Jag sprang med Sunesson och Abbe i dessa två kilometrar, sedan tappade de lite och jag sprang ensam fram till 11 eller 12 km. Jag såg Björn Larsson, Carro och Lagerman framför mig hela tiden. De var kanske 500 meter före. Efter 12 kilometer kom Annica Gustafsson ikapp. Hon har ett par SM guld och är ca 15 år yngre än mig, så det var inget att skämmas över direkt 🙂

Brorsan Nils i slutspurt
Brorsan Nils i slutspurt

Först när hon kom ikapp så låg hon efter mig i kanske 500 meter för att ”vila” lite, hon berättade att hon jagat mig i fyra km. Därefter började vi dra växelvis. Kan väl inte påstå att vi pratade jättemycket då vi höjde tempot till närmare 4:30. Vi passerade vätskekontrollen vid 15 km som Viktoria och två av mina grabbar skötte. Kändes bra att se dem och det löpningen kändes fin. Bara sex km kvar. Vi passerade Lagerman samtidigt som vi närmade oss Björn och Kjell. Carro däremot hade dragit iväg. Vi kom in i Strängnäs och närmade oss Björn mer och mer. Efter rundningen av Europa skolan var vi ikapp och gick t.o.m. om en kort stund. Jag höll inte riktigt ihop och Björn gick om mig igen medan Annica drog iväg. Sista kilometerna är riktigt brant upp mot mål. Annica var nu 20 sekunder före mig medan jag kom ikapp Björn igen 100 meter före målet. Vi pratade lite och bestämde oss för att springa i mål samtidigt, kändes sjukt skönt att slippa en spurt i uppförsbacken! Delad femte plats.
1:37:23 blev tiden för mig. Det är väldigt bra med alla vinterkläder, snöigt underlag och dålig uppladdning med julbord kvällen innan och kanslitjänst ända fram till start.

20161210_124103_resized
De tre snabbaste löparna i respektive klass

Alla löpare samlades igen inne på kansliet då det var kallt ute. Prisutdelning till de tre snabbaste i varje klass genomfördes efter att den sista kommit i mål på 2:27. Kul med ett så utspritt fält. Oslagbara Simon Karlsson på 1:17:35 till Charlotta som fick njuta lite längre av loppet för sin anmälningsavgift på 100 kr, hela 2:28:45.

Agge, Mattias Waldebring och Tegen hade gjort förberedelserna fantastiskt bra. Utmärkningen av banan var bättre än någonsin. Lite surt för Walle som målat upp pilar på grusvägarna dagen innan och fick göra om det på morgonen då det snöat. Dock syntes de röda pilarna väldigt bra på den vita snön. Ni ska verkligen ha en stor eloge för nedlagt arbete!

arsfestPå kvällen var det årsfest. Vi var 19 personer, i princip alla de närmaste i klubben, de som jag tränar med flera gånger per vecka. Lyckat tillställning även detta. Alla verkade glada och jag själv skrattade otroligt mycket. Nomineringskommittén hade slarvat i förberedelserna så det blev jag och Viktoria som fick pyssla med detta efter racet men innan förfesten på Mälarbryggeriet. Under middagen utsågs dock årets kvinnliga respektive manliga löpare utsågs tillsammans med fyra andra välförtjänta vinnare.

Konstaterar nu på söndagseftermiddagen att detta var en fantastiskt trevlig helg. Kul på alla sätt och vis och jag har fått umgåtts med en massa trevliga människor och gjort riktigt bra ifrån mig i en löpartävling. Ingen söndagsångest här inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.