Racereport Tjörn Triathlon 70.3

Vi gav bort en start i Tjörn Triathlon 70.3 i 50-års present till Niklas Zandelin förra sommaren. Nu skulle det genomföras. Förutom Niklas var även Jenny Andersson, Anders Stenvall och jag själv med vår tour.

Vi lämnade Strängnäs på fredag eftermiddag så att vi skulle hinna ned till Skärhamn innan nummerlappsutdelningen stängde. Det regnade till och från under bilresan nedåt men väderprognoserna verkade ändå hoppfulla. Väl på plats gick vi rund hörnet på Nordiska Akvarellmuseet och tittade på startområdet. Där insåg vi hur mycket det blåste. Mer än 15 m/s och inget vi ville simma eller cykla i. Dock, det var 12 timmar kvar till start och väderprognoserna lovade bättring. Men lite nervösa var vi allt. Efter middag på en pizzeria och inkvartering på vår ”villa delux” somnade vi.

Simstart

Frukost serverades av ett par volontärer på vårt sovställe från klockan 06. Överhuvudtaget var volontärerna under och runt tävlingen fantastiska, vilket engagemang!
Innan mina vänner kom ned så satt jag och talade med några andra som skulle köra. Ingen av dem hade kört ett halvdistanstriathlon innan och de var nyfikna på vad de skulle tänka på och hur mycket man behöver träna för att köra ett helt Ironman. De var klart nervösa och det var en nyttig påminnelse för mig, för inte så många år sedan var jag också nybörjare på triathlon.

Vi lämnade stället 07:45, packade in allt i bilen och körde ett par km närmare start. Där lyfte vi av cyklarna och cyklade den sista kilometern till transiteringsområde och start. Då hände det som inte ska hända en timme innan start. Jag fick punktering!

Rampen vid uppgång från simningen

Jag ledde cykeln de sista 750 meterarna. Försökte tala med funktionärerna om var cykelserviceområdet var. Jag hade läst att Sportson skulle vara på plats. Efter 10 minuters irrande hittade jag dit. Vi hjälptes åt att kränga av däcken och stoppa in min nya slang. Det visade sig att ventilen var för kort. Jag har 60 mm profil på mina däck och med deras pump gick det inte att fylla slangen. Det skulle behövas en längre ventil. Nu började jag bli stressad på riktigt, inte minst som att Sportson inte hade några slangar till salu. Var inte det konstigt? Vad gör de där om de inte har några grejer? Tack och lov hade Niklas en slang med 75 mm ventil så han kunde ta min extra och jag hans. 08:35 var jag klar med detta och kunde gå in i fållan samtidigt som de stängde insläppet. Suck, så ska det inte vara med uppladdning inför race.

Ställa i ordning cykel och löpargrejer. På med våtdräkt, hänga upp hjälm och racebelt. Stressnivån började gå ned och jag var klar för start kanske 15 minuter till godo. Höll på att göra ett av de mest klassiska felen i triathlon, att inte ta ett ögonmärke på hus eller någon skylt för att ha koll på exakt var cyklen står när man kommer springande upp från vattnet.

Ned till stranden där det inte alls blåste lika mycket som i går. Men vind och vågor var det, mest vind. Starten gick typ 10 över nio och jag stod lite långt bak. Borde varit modigare. Som vanligt är det inte mycket att säga om simningen. Man har inte koll på just någonting utom navigeringen. Jag hade lite strul med navigeringen efter vändningen, i motsjön, och simmade säkert 75 i onödan.
Vid uppgång ur vattnet var jag tvungen att hjälpa en triathlet som verkade helt borta. Jag baxade upp honom på rampen och halvvägs kom två funktionärer och hjälpte till för att få upp honom. När han var uppe på bryggan lämnade jag dem och sprang mot transiteringen. 43:11 minuter tog simningen.

Transiteringen gick bra. Snabbt av med våtdräkten och på med cykelskorna. Var lite tveksam om jag skulle bry mig om att sätta på sleevs eller inte, men lämnade dem, något jagängrade första varvet men varglad för andra. Hjälm på, loss med cykeln och ut ur transiteringsområdet. 2 minuter och 20 sekunder enligt den officiella tidtagningen.

Jenny på väg in mot målet

Då jag är en lite sämre simmare än många andra så fanns det gott om cyklister på banan. Jag kände mig urstark och cyklade säkert om 100 personer första varvet. 45 km avklarade. Vändningen i start/målområdet gick bra. Norrut på banan i lite medvind gick också fint. Fortsatte att cykla om några men mycket färre personer. På den långa rakan söderut, på Tjörns östra sida var det rak motvind. Antingen hade vinden ökat, eller så var jag tröttare? Jag fortsatte att komma i kapp några cyklister. Det störde mig lite att jag hade två triathleter som låg väldigt nära bakom mig, nästan som på rulle. På triahlon ska man ligga minst 10 eller 12 meter bakom. Det påverkade ju inte min cykling, men tråkigt med folk som fuskar. I den långa backen ställde jag mig upp, tryckte i lite extra, och cyklade ifrån dem. De fick hitta någon annan att tjuvåka bakom.
Jag tog mig i mål efter 2h 42,5 minuter. Vilket skulle ge ett snitt på 32,7 km/h. Enligt min klocka var dock inte distansen riktigt 90 km, vilket skulle sänka snittet lite?

Transitering två gick också bra. Jag var otroligt kissnödig efter att ha druckit tre flaskor sportdryck. Så efter att hängt in cykeln, slängt på mig löparskorna så gick jag in på en bajamaja satt där och kissade samtidigt som jag knöt snörningen på båda skorna. Tidseffektivt va?

Stack ut på löpningen efter 1:40 i transiteringen. Kände mig löjligt pigg. Lade mig strax under fem tempo och sprang i väg på det första av fyra varv. Nu började jag undra var mina vänner var? Tog för givet att Anders var före och att Jenny och Niklas fortfarande cyklade, dvs låg bakom mig.

Niklas på väg in i mål
Jenny på Silverplats i Polis SM

Löpningen var sjukt enkel, jag fattade ingenting. 90 km löpning helgen innan, mitt onda högra knä och smärtande vänstra hälsena borde gjort löpningen till en pina. Fick ett ”Hej” av Anders som låg några hundra meter före mig. Första varvet gick på under 25 minuter. Jag fick lägga band på mig att inte springa fortare men jag fortsatte i 5:00 tempo. I några backar tappade jag några sekunder per km, men i nedförsbackarna tog jag i kapp dem. Andra varvet gick nästan exakt i femtempo. Fick syn på Anders igen men nu låg han efter mig. Efteråt förstod jag att han stannat för ett toastopp. Jag var full av energi och peppade min medlöpare och försökte få i gång den underbara publiken. Tredje varvet fortsatte i samma känsla, nu fick jag se både Jenny och Niklas också, de kämpade på bra medan Anders hade problem. Anders körde Norseman för 14 dagar sedan och blev nu tvungen att gå bitar av löpningen. Den tävlingen hade nog tagit hårdare än vad vi andra förstått.
Sista varvet blev lite tyngre. Men jag snittade hela löpningen strax under fem tempo. 1 timme och 40,6 minuter. Målgången var lite antiklimax, jag brukar vara helt slut, men nu ville jag inte riskera knät så jag ökade inget och spurtade inte ett dugg. Så efter målgång kunde jag direkt ta en Erdinger och stå och snacka  med de andra som kommit i mål samtidigt med mig. Efter en stunds ”tjötande” gick jag ned till stranden, där vi startat, och tog ett dopp för att skölja av svett och sportdryck. Fräscha kläder på och jag kände mig som en ny människa.

Tyvärr missade jag Anders målgång medan vi tillsammans stod och tog emot Jenny och Niklas.

Trots att jag var väldigt nöjd med loppet var nog den gladaste av oss Niklas. Hans 50-års present blev en riktigt succé och han tog sig i mål 30 minuter före sin raceplan. Stort grattis även till Jenny som kom tvåa i Polis SM. Fin pokal fick hon.

Tjörn Triathlon var ett fantastiskt evenemang. Väldigt synd att det nu läggs ned. Men jag är glad att jag hann uppleva det. Stort tack till alla arrangörer och mina fantastiska träningsvänner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.