Riga

På tisdagseftermiddagen tog jag mina tre grabbar och mig själv i bilen till Frihamnen. Vi skulle till Riga för att hämta hem dottern som praktiserat på den Svenska Ambassaden i ett halvår.

Rent träningsmässigt visste jag att det skulle bli mindre träning denna vecka Något som alltid känns tveeggat samtidigt som det var väl behövligt med träningsvila. Att jag dessutom oftast sover lite mer när jag är ute och reser med ungdomarna är också en positiv effekt. På måndagskvällen simmade jag 2000 meter Open Water hemma i Strängnäs. Tisdagen bjöd på hel träningsvila, lite jobb på kontoret och sedan åka färja. Kan knappast ha gått 3000 steg den dagen?

RigapassFärjan kom in till Riga vid 11 på onsdagen och vid 12 var vi hemma hos dottern. Kärt återseende förstås men hon verkade ha överlevt ett halvår utan mig och sina bröder. Citysightseeing stod på schemat och vi såg stora delar av centrala Riga under eftermiddagen. Medan familjen vilade sig i form på förkvällen tog jag 14 km i 5-tempo. Som vanligt ser man stora delar av sitt resmål när man är ute och springer, alltid kul. Kvällen blev väldigt lugn då yngsta killen fått tandställning dagen innan och hade ont och ville sova. Middag och sedan hotellrummet.

Dottern Marie hade föreslagit två resmål i centrala Lettland som vi skulle bocka av under torsdagen. Det första var helt otroligt. Skrunda-1, en garnisonsstad som Sovjetunionen byggt upp efter andra världskriget och sedan abrupt lämnade 1991 när Lettland blev självständigt. 25 års natur och 25 års tonårspojkar från grannbyn hade gjort att lägenheterna, skolan, sjukhuset, officersmässen, teatern, gymnastiksalarna och så vidare, inte var sig lika. Det var träd överallt, alla fönster var krossade, dörrar nedsparkade och utslängda på gårdarna. På postkontoret låg det brev och i sjukhusmottagningen låg liggaren kvar! Har ni en dag över i Lettland, åk dit!
20160616_105219 20160616_114224 20160616_103859

Senare på eftermiddagen besökte vi Europas bredaste vattenfall. Mycket vackert. Vi var hemma på hotellet runt fem och jag hann med 6 x 1000 meters intervaller i 4:10-tempo. Sprang längs den vackra men slitna flodpromenaden. Tog lite längre gångvila än normalt, 90 sekunder, då jag haft en rätt så tuff dag.

20160616_140029

Fredagen blev det besök i Jurmala. 22 mil lång sandstrand. Jag valde att ta med våtdräkt och simmade 2200 meter i alldeles för kallt vatten. Var ordentligt frusen om fötterna när jag kom upp. Dessutom hade det börjat regna då. Jag och grabbarna fick dock en fin upplevelse i det vackra Jurmala och den fina stranden. Otroligt Vackert med de gamla stora trähusen som kantade huvudgatan.
Hann hem till Riga lagom till att hinna se Italien – Sverige vilket jag lika gärna hade kunnat strunta i 🙁

Nu blir det middag med alla fyra ungdomarna och i morgon blir det hemresa. Om jag bara orkar ska jag dock ta ett långpass i morgon bitti innan ungdomarna vaknar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.