Två veckor efter nyckelbensfraktur

Nu har det gått två veckor sedan jag bröt Nyckelbenet på cyklingen i Vansbro Triathlon.

I måndags hade jag en andra röntgen- och läkartid. Röntgenbilden gav positivt besked. Nyckelbenen ligger rätt och är fixerat (ligger fast och rör sig inte), så ingen operation behövs. Jag ser det även när tittar i en spegel och jag jämför min axlar. Det brutna nyckelbenet ser väldigt lik den högra, nu när svullnaden nästan försvunnit helt. Ni har nog alla cyklistvänner där man kan se hur deras axlar ser lite olika ut pga felaktigt läkta nyckelben. Sedan till det negativa. Den läkaren jag träffade sade, under vårt två minuter långa möte, att jag skulle behålla mitellan i fyra veckor till och inte göra minsta rehabövning eller något användbart med armen under hela denna tid. Jag blev nog lite i chock när hon sade det, för jag argumenterade inte i mot henne. Efteråt började jag tänka. Läkaren var lika lång som bred, hon vägde säkert 150 kg. Hon orkade/bemödade sig inte att resa sig upp från sin stol när hon hälsade på mig. Och när hon visade sin lilla pendelrörelse, som var det enda jag fick göra med armen, reste hon sig inte heller. Jag tror hon är en mycket gammaldags läkare som hatar atleter, för vi tar upp hennes vårdplatser och tvingar henne att arbeta. Inte så lite fördomsfullt och ironiskt av mig, men tyvärr även till stor del sanningsenligt,  Inte någonstans på nätet har jag sett en rekommendation att inte göra någonting med armen under fem veckor. Och då är min fraktur ”fin”. Jaja, livet går vidare.

Stomnarö i Roslagen

Är nu på Stomnarö i Roslagen. Mina föräldrars sommarställe. Ön är inte så stor så det går ändå inte att cykla, skulle jag springa långpass så skulle det bli fem varv. Nu är det tyvärr inte aktuellt. Min plan tidigare hade varit att simma ett par tre km varje dag. Men det är helt omöjligt då jag först i går kunde lyfta armen över huvudet. Så det blir promenader. Går 15 till 20 000 steg varje dag. Knäppt, men jag hoppas det ska upprätthålla kondition och muskelstyrkan på något sätt.

Fick en fråga från Fribajsaren. -Kommer du kunna starta på IM den 19 augusti? Svaret är även fortsättningsvis att jag har ingen aning. Löpning och cykling kommer jag säkert kunna genomföra. Men simmandet? Sedan kvarstår frågan om det är långsiktigt klokt? Förstör jag någon i och med att köra IM sex veckor efter en nyckelbensfraktur? För att få svar på den frågan måste jag få tag på en annan läkare, en second opinion.
Men en sak är helt klar, så snabbt som min axel håller på att återhämta sig, så några fem veckor i mitella och därefter börja med rehab, det blir det inte. Varje dag blir det lite bättre och jag kommer säkert springa och cykla inom ytterligare en vecka.

Ps Fick en hel del skrubbsår av vurpan för två veckor sedan. Typ på alla utstickande kroppsdelar. Den sista sårskorpan ramlade av idag! Kroppens förmåga att läka är fantastisk.

Sista sårskorpan har lossnat

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.