Vertikal rörelse

Trettondagsdagen, en helledig dag som upplagt för träning. Men så blev det inte då grabbarna, Viktoria och jag skulle till Järfälla på födelsedagsuppvaktning av ett syskonbarn. Innan vi stack så hann jag med en knapp timma på trainern, lite uppvärmning och sedan fem minuter intensivt med puls på 120 och sedan fem minuter i lugnt tempo.

Efter uppvaktningen så stack jag o brorsan till Mall of Scandinavia, inte fullt så imponerande som jag hade trott, men så är jag inte särskilt mode eller klädintresserad heller.
Nisse arbetar på Vasaloppet, så medan vi snackade om annat så lurade han av mig ett löfte att köra kortvasan den 1:a mars. Ja, vi får väl se om det blir av. Blir det av så fixar jag lätt det. Tror jag?

ToT-rundanTorsdagen blev en heldag på jobbet, stack strax innan fyra och körde även hem Livsnjutaren. På vägen hem bestämde vi att vi skulle ses vid brofästet 17:10 för en löparrunda. Tegen hängde med också.
Vi sprang 16,6 km i 5:22 tempo, så det blev ganska exakt de 90 minuter som jag ville få ihop.

 

Efter löpningen så analyserad jag min, Tonys o Tegens runda. Tony hade inte alla funktioner påkopplade, så nedan visas bara min och Tegens Vertikala rörelse. Förståsigpåarna hävdar att lägre vertikal rörelse kräver mindre energi, följaktligen ger lägre vertikal rörelse mer effektivt löpsteg. Det ”tråkiga” var att mitt redan verkar ganska bra, Tegens löpsteg  snittade på 10 cm och mitt runt 8. Så slutsatsen är att Tegen har lättare att förändra sitt löpsteg och springa mer energieffektivt.

Vertikal rörelse

Quote från Garmin Connect
Garmin har undersökt många löpare på alla olika nivåer. I allmänhet tenderar mer erfarna löpare att ha en lägre vertikal rörelse. Snabbare tempon för däremot med sig en något högre vertikal rörelse. Vid en viss kadens innebär en kortare markkontakttid vanligtvis även en högre vertikal rörelse. När du springer i uppförsbackar brukar den vertikala rörelsen vara lägre. Långa löpare tenderar att ha en något högre vertikal rörelse. Många löptränare tror att en låg vertikal rörelse är mer ekonomisk eftersom mindre energi går till spillo på väg upp och ned. En del uppmuntrar också en löpstil med lägre vertikal rörelse eftersom det minskar belastningen och påverkan på kroppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.