Racereport; Mariefreds Kungliga Triathlon

Hade en kul och lite annorlunda tävling under lördagen. Det var ett lag-triathlon. Inte en stafett utan alla tre medlemmar i laget skulle göra alla tre delmomenten och gå i mål samtidigt.

Mariefred Tri, Simstart
5 minuter kvar till start

Jag hade hört talas om den via mina träningskamrater, men alla var uppbokade i olika lag så jag skrev på tävlingens faceboksida och frågade om någon behövde en extra medlem? Tomas Frändén, lagledare i ett av de båda ”Old Guys Rule ” lagen svarade och erbjöd mig en plats. Vi testade simningen och cyklingen i onsdag och det var alltså första gången jag träffade Tomas.

Mariefred Tri, Simslut
Upp ur vattnet

På tävlingsdagen träffade jag Tomas, den tredje lagmedlemmen Peter Lillieström samt Huvudcoach Stefan Smedberg en timme innan start. De hade ordnat ett tält med musik och saccosäckar i startområdet, så det var bara att boa in sig.
Tomas hade lagt upp raceplanen.
Peter som var den bästa simmaren skulle sticka iväg själv på cykel efter första transiteringen. När Tomas och jag kommer upp från simningen så cyklar vi tillsammans och jagar ikapp Peter. Peter hänger på rulle medan jag och Tomas skulle dra. Planen var nog att jag skulle dra mest, då jag inte skulle bli trött av löpningen. Slutligen skull vi försöka hålla 5:00-tempo i löpningen där jag skall peppa de andra.

Starten gick från vattnet. Jag lade mig lite för långt fram för mitt egna bästa. Men jag tänkte hellre det än för långt bak. Det var ca 40 lag dvs 120 personer i vattnet så lite trångt var det allt. Kallt i vattnet var det också, klart kallare än i onsdags när vi övade. Simningen gick inget vidare ut mot det gröna sjömärket. Efter vändningen mot det andra rundningsmärket var det mycket vågor och blåst, men jagP1040112 började samtidigt få ordning på simningen. ”Hemåt” gick det mycket bättre. Min reflektion nu efteråt är att det alltid tar tid för mig att få in flytet i simningen. Efter avslutad simning sprang jag bort mot cykeln. Tomas var redan där och han hann ut på cyklingen 15 sekunder innan mig.

Mariefred tri, löpning start
Ut på löpningen

Efter ett par kurvor och ut på rakan var jag ikapp Tomas. Låg bakom honom någon minut för att hämta andan och sedan cyklade jag om och började dra. Jag drog nog lite mer än hälften av sträckan men inte mycket mer, Tomas visade sig vara starkare på cyklingen än vad han aviserat. Strax efter vändningen cyklade vi om två killar och efter vändningen någon till. Peter hade cyklat på bra i sin ensamhet men vid Läggesta var vi ikapp honom också. Han hängde på längst bak i ledet. Vi tre cyklade på bra och i den starka medvinden tillbaka låg vi över 50 km/h långa sträckor.

Transiteringen gick bra för oss alla tre. Stenvall som stod som publik berättade att vi ”bara” var två minuter efter de som låg före oss. Första 500 metrarna är som alltid tunga och känns konstiga. Tomas kände av en svag kramp i ena vaden. Vi låg i 5:20-tempo och jag insåg att han inte skulle kunna springa fortare. Tomas ryckte ned en snitsel och lindade ena handen runt sin hand och jag tog den andra runt min. Så drog jag honom lite i ett par km. Vet inte hur mycket det faktiskt hjälpte, det kan bara Tomas svara på, men vi sprang lite fortare. Efter 3 km kom vi ut på en stor äng och vi såg båda lagen som låg framför oss. Vi närmade oss 2:an ganska snabbt. Efteråt fick vi veta att det var dem som sprang ut som första lag i löpningen, så de var nog bättre simmare och cyklister än löpare. Vi sprang på och när det var 750 meter kvar tog jag bort snitseln och satte en hand i ryggen på Tomas istället. Jag ville ju att han ska se stark ut när hans vänner kommer se oss på målrakan.

Målgång med mig, Tomas och Peter från vänster till höger
Målgång med mig, Tomas och Peter från vänster till höger

Vi slutade 15 sekunder efter 2:an. Inte omöjligt att vi hade kunnat slå dem, men så blev det inte denna gång. Trea är väldigt bra för oss Old Boys. Ett kul lopp, mycket publik och riktigt trevliga lagkamrater som jag gärna träffar fler gånger. Skönt också för att jag inte var särskilt trött vid målgången. Jag sprang, efter mina normer, i lugnt tempo.

Mariefreds Kungliga Triathlon kommer jag gärna tillbaka till. Men då ska jag se till att jag kan vara med på banketten på kvällen också 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.