Racereport Vansbro Triathlon

Härligt leveransbesked, det gick så bra som jag vågat drömma om. Visst, retsamma 81 sekunder som gjorde att jag missade sub fem timmar, men nu, med ett dygns reflektion, är jag väldigt nöjd.

Anna och jag lämnade Strängnäs vid sex på morgonen. Uppe i Vansbro vid 09:15 träffade vi på Anders som skulle köra olympisk distans, vilket han inte outat ordentligt den fegisen. Samt Björn, Jenny och Nicklas som skulle köra medeldistans med mig. Iväg till tältet för att hämta nummerlapp. Sätta fast klisterlapparna på cyklar och hjälm för att få komma in i transiteringsområdet. Incheckning och uppställning av alla prylarna gick bra för mig och vännerna. Alltid ett stressmoment

Efter det obligatoriska gruppfotot så var det plötsligt bara en kvart kvar till start. Det var varmt, riktigt varmt, så jag ville inte sätta på våtdräkten för tidigt, men till slut så gjorde jag det och gick iväg till kön för start. Jag ställde mig ganska långt bak, efteråt insåg jag att det var för långt bak. Borde ställt mig lite längre fram för att spara tid i trängseln.

Först var det 400 meter motström, det var lite skvalpigt och jag fick glasögonen avslagna två gånger. Efter rundningen så var det fortsatt bökigt men efter några hundra meter till så fick jag till simningen. Det gick bra hela vägen bort till vändningen under motorvägsbron. Lite felnavigering så jag fick nog 30 meter extra. Hemvägen gick fint och plötsligt var jag framme vid rampen upp mot T1. Gick upp för ramperna, drog ned blixtlåset och fick ned våtdräkten till magen. Då började jag springa. Hittade cykeln och min plats ganska bra. Genomförde en bra T1 och kom iväg på cyklingen.

Tog det lugnt över bron och den krokiga vägen den första 2 km. Ingen ide att ödsla energi där tänkte jag. Seden började jag trycka i. Det gick fort, riktigt fort de första 20 km. Låg runt 36 – 36 hela vägen. Vid första vändningen förstod jag varför, det var inte så vindstilla som jag hoppats på. Klart tyngre på vägen hemåt, men höll ändå runt 34. Bra passering vid vätskekontrollen, bytte båda mina flaskor som jag tömt. Hade bestämt mig innan att dricka ordentligt. Utvägen gick bra igen. Nu började jag cykla om de långsammaste triathleterna som körde olympiskdistans. Efter vändningen gick det tyngre. Motvinden hade ökat och jag snittade på knappa 32 hemåt. De 90 km tog 2:39:30 med ett snitt på 34 km/h. Högre fart än jag någonsin cyklat förut.

200 meter innan T1, ser förvånansvärt pigg ut om jag får säga det själv?

In i Transiteringsområdet, hade lite svårt att hitta cykeln, det tog säkert 30 sekunder extra. ”Rookie mistake”! Snörde på mina Vaporfly 4% och iväg. Hann med att pussa Anna som stod strategiskt placerad vid Runo ut.

Första km var hemska. Låg på 4:40 men hu så tungt det var. Efter några km till började det ordna upp sig. Sänkte direkt förväntningarna till 4:45-tempo istället för planerade 4:30-tempo. Det var riktigt varmt, och det kändes. Anna berättade senare att det var varmare under cyklingen, men det kände jag inte då. Inte mycket att tala om vid löpningen. Började direkt springa om folk med blåa nummerlappar, dvs de som var i min klass. Efter 6 km mötte jag Björn och John. De låg då kanske 3-4 km före mig. Ungefär som jag trott. Vände tillbaka och kände mig rimligt stark. Fick energi av alla jag sprang om. Passerade Anders precis innan han skulle in för målgång på sin olympiska bana, han såg stark ut.
Hade en liten svacka vid vändningen vid 11 km. Men fick upp tempot till 4:45 igen. Började titta efter John och Björn. Blev överraskad, de hade tappat säkert 1500 meter på mig. Men fortfarande 2 km före = omöjligt att springa ikapp när det bara var 6 km kvar. Vände runt i andra änden av banan. Och kände ett stort; äntligen bara fyra km kvar. Sprang de sista kilometrarna till mål i vad som visade sig vara i 4:40-tempo.

I mål på 5h 01 min och 27 sekunder. Naturligtvis hade det varit roligare med 90 sekunder snabbare, men så blev det inte idag. Alla vännerna verkade nöjda med insatsen, Anders genomförde sin första triathlon, alltid utmanande. Niklas fick ungefär samma tid som på Tjörn i höstas, vilket var bra med vad problematik. Jenny klarade sub sex och Björn genomförde fantastisk simning och cykling, men fick inte till det på löpningen men kom i mål sex minuter före mig.
Som alltid är jag sämst på simningen, kom upp ur vattnet som 160:de triathlet. Cyklade om 55 personer och efter bike in låg jag på 105e plats, men tappade två placeringar p.g.a. dålig växling. För att sedan fortsätta att ta mig upp i startfältet, tack vare en snabb löpning. Slutresultatet blev en 68:de plats av 300 startande.

Vansbro triathlon är ett fint arrangemang som jag varmt rekommenderar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.